top of page

Andningen gör att allt fungerar

med Hillevi Borga


Hillevi Borga är tillsammans med Ulrica Norberg, grundare av BREATHFULL utbildningarna och en av huvudlärarna på andningscoachutbildningen. Hillevi är legitimerad fysioterapeut med specialkompetens inom ortopedisk manuell terapi, och yogalärare med fokus på yogan som terapeutiskt redskap. Hon har djup och lång erfarenhet av undervisning av såväl Fysioterapielever som Yogalärarelever.

Hillevi har också varit verksam som lärare på Karolinska Institutet i Stockholm inom områden som manuell terapi, klinisk bedömning och behandling. Hon har undervisat på flera olika yogalärarutbildningar med fokus på anatomi, fysiologi och rörelselära. Hon har varit kliniskt verksam och behandlat patienter i mer än 25 år.


– Jag ser kroppsterapi och arbete med andetaget som en naturlig länk för att förstärka individens resurser och förmåga till egenvård, säger Hillevi. I mina ortopediska behandlingar är andningen alltid en del av helheten. Om en klient har ont i axeln tittar jag både lokalt och på helheten, hållningsmönster och liknande, och där är andningen en viktig del.

– Andningen ger också möjlighet att reglera smärta. Stress och smärta bearbetas genom likartade processer i nervsystemet. Smärta är en typ av stress och genom andetaget kan vi reducera stress. Utifrån det perspektivet använder jag olika metoder för att lära klienten att hantera dessa delar säger Hillevi.

Hillevis roll på utbildningen är att undervisa andningens funktionella anatomi, rörelsebanken och den manuella behandlingsdelen.


– Alla andas hela tiden och det fungerar. Ändå kan andningen ofta optimeras. Det kan göra stor skillnad både vid sjukdom och inaktivitet men även för idrottande personer för att till exempel öka uthållighet, syresätta muskulaturen mer optimalt och få bättre återhämtning. Det handlar både om att förbättra vardagsandningen och att kunna använda andningsövningar som riktade insatser.

Syftet är att bli mer medveten om andetaget, att stärka andningsmuskulaturen och förbättra andningsmönstret, och att lära tekniker för att förändra hur andningen påverkar nervsystemet, säger Hillevi.

– Vi kommer att lära ut en rörelsebank, med inspiration från yoga och fysioterapi, med rörelser som hjälper till att stärka och förbättra andningen. Yogan har ju det inbyggt, man intresserar sig inte minst för andningens inflytande på nervsystemet och kapaciteten att stilla sinnet och att påverka sin energi. Vi har tänkt igenom urvalet noga och riktar alla övningarna specifikt mot andetaget. Rörelsebanken kommer att bestå av tre block, med tre olika typer av övningar; grundläggande, mobiliserande och rehabiliterande.

I den manuella behandlingen arbetar vi med att mjukgöra en stel bröstkorg och andra spänningar som begränsar kapaciteten att andas djupt, genom massage- och mobiliseringstekniker för andningsmuskulaturen och manuell facilitering av andetaget. När det blir ansträngande att andas, uppstår muskulära spänningsmönster och vice versa. Många av teknikerna syftar även till att öka medvetenheten om andetaget och fördjupa kroppskännedomen.

Utbildningen kommer att ge deltagarna ökad insikt i sin egen andning och goda möjligheter att göra värdefulla upptäckter. I all terapi är det klokt att utgå från sig själv, att använda metoderna på sig själv och skaffa förstahandserfarenhet. Genom egen kropp får vi djupare förståelse och en känsla för hur man kan både beskriva och inspirera.

– Inte minst i förbindelse med Covid-19 har fler blivit uppmärksamma på andningens betydelse, vikten av att ha ett starkt respirationssystem och av att kunna träna upp ett par lungor som genomgått en påfrestning. Friskvården kan ha mycket att ge personer med besvär som inte kan täckas in av sjukvården.

Andningen är det mest vitala vi har, det känns jätteviktigt och jätteroligt att få vara med och hålla i en utbildning med fokus på andningen och att vi har ett så brett perspektiv, avslutar Hillevi.


LÄS MER OM HILLEVI

6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page