top of page

Andningen är vår superkraft

Uppdaterat: 1 maj

Av Ulrica Norberg


 

Leva är ett ord, ett verb som bara är logiskt i presens.

- PABLO PICASSO


En stor del av andningens superkraft ligger i hur varierad den är och att vi kan påverka den så pass mycket som vi kan genom att träna upp allt från vår lungvolym och vår hjärnas förmåga att reglera andningen till att balansera våra känslo- och tankemönster.


Alla inandningar och utandningar är vår röda tråd genom livet och kan vi tyda vår andhämtning kan vi förstå oss själva bättre. I ögonblick av hög stress kan ett djupt andetag eller fem göra en stor skillnad då en lugnare andning ökar syresättningen till hjärnan och minskar spänningar i kroppen. Som får våra tankar att stillas och känslostormar att mojna. 


När molnen skingras på vår mentala himmel kan vi lättare komma i kontakt med vår unika, inre kraft. Och andningen är vägledaren till denna inre graal. 

När vi kommer närmare oss själva är det nästa som leken fågel, fisk eller mitt emellan – ”det bränns” när vi kommer nära och det är ju precis det vi vill för där hittar vi det vi letar efter. Att komma närmare sig själv gör att livet inte drabbar oss på samma sätt då vi står i bättre kontakt med oss själva. 


Vi måste bli den förändring som vi vill se i oss själva och världen. Mahatma Gandhi gjorde dessa ord världsberömda när han inte bara förkunnade dem utan också levde efter dem. Han pratade ofta om att det kan vara svårt att leva efter detta med tanke på att vi inte rår över alla situationer som drabbar oss. Och för att vi aktivt måste välja. Välja oss själva. Påminna oss och varandra om att vi har ett värde. Vilket är lätt att glömma bort i detta brusiga tidevarv.


Andas bör man annars dör man är ett annat känt ordspråk.  I vår kärna som människa är våra andetag fridlysta. För om vi dödar andningen dödar vi livet inom oss. Och för att återta livskraften inom oss när vi går på sparlåga, kan vi gå in i den funktion som håller i livet, andningen, och träna upp den, och på kort tid återställer vi oss till högre balans och välmående. Ibland ser jag på kroppen som en öppen brasa. När vi håller lågan lagom glödande fungerar det mesta. Vi kan laga mat (bra matsmältning), vi bränner bort orenheter (bra funktion i reningsorganen), får bättre luft (koldioxid/syrebalansen), vi blir varma (behåller vår temperatur i kroppen så att all vår kemi fungerar som det ska) och vi ser bättre för ljuset. Så fort elden blir för kraftfull finns det en risk för att saker och ting bränns vid eller bort och blir elden till rök kan vi dö av förgiftning. Andningen är rytmen av livets puls inom oss.

 


VILL DU LÄSA MER? Ulrica har skrivit den bästsäljande boken ANDAS- Livet händer mellan två andetag ( Bazar Förlag 2021), där du hittar massor av matnyttigheter och intressanta aspekter om andning.

 

 

 

9 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page